Stel uw vraag
10 mei 2017
Uw dienst blijft in de lucht bij een stroomuitval
14 juni 2017
Toon alles

Baas over de virtuele server

Wij kennen allemaal het gemak van een webhosting pakket. Maar soms willen wij meer; wij willen bijvoorbeeld een eigen operating systeem gebruiken. Een webhosting pakket kan dan te kort schieten. Misschien wordt het dan tijd om over een VPS na te denken. 

In een ideale wereld heeft iedereen thuis een server staan om daar alles op te draaien. Helaas hebben de meesten daar het geld en de (gekoelde) ruimte niet voor. Om toch zelf eenvoudig van een server te kunnen werken, is er de [Virtual Private Server (VPS)]; een virtueel deel van een server, specifiek voor u. Hoe het werkt? Een fysieke server wordt opgedeeld in kleinere, virtuele servers en die worden dan aan een klant toegewezen. Vaak worden deze fysieke servers ook nog eens redundant uitgevoerd, zodat een eventuele hardware storing niet direct als gevolg heeft dat een VPS offline gaat. Met redundant wordt bedoeld dat er meerdere fysieke servers op gescheiden locaties staan, met exact dezelfde data. Deze worden dan constant gesynchroniseerd en staan vaak ook nog in verschillende datacentra.
Een van de voordelen van een VPS is dat het niet uitmaakt hoeveel VPS’en er op een fysieke server zijn. De resources blijven gelijk, ook al heeft een andere VPS op dezelfde omgeving problemen. U heeft zo goed als geen last van vertragingen of beperkingen die mogelijk kunnen voorkomen op de gedeelde web- en e-mailhostings.

Vrijheid

Daarnaast kunnen gebruikers een VPS geheel naar eigen wens installeren en inrichten. Zo kunt u er een eigen operating systeem aan koppelen of een alternatieve PHP- of MySQL- versie draaien voor uw website. Ook is het eenvoudig in te stellen om meerdere websites te laten draaien. Het is zelfs mogelijk om pakketten op uw server aan te maken, om deze vervolgens door te verkopen. Op een VPS kan er namelijk meerdere keren dezelfde installatie geplaatst worden, waardoor het eenvoudiger wordt om meerdere websites tegelijk te onderhouden.
Een VPS wordt op twee manieren aangeboden, Managed en Unmanaged. Bij een Managed VPS wordt de installatie, configuratie en het beheer van de server volledig verzorgd, bij een Unmanaged VPS bent u daar zelf verantwoordelijk voor. Beheer of geen beheer, op een VPS blijft de gebruiker altijd zelf de baas over de installatie erop.
Het is goed om jezelf af te vragen waar je de serverruimte voor wilt gaan gebruiken. Kun je uit de voeten met de specificaties van een webhostingpakket of zijn er meer wensen? Dan kan een VPS een goede oplossing zijn.