Baas over de virtuele server
26 mei 2017
Laat je niet misleiden!
28 juni 2017
Toon alles

Uw dienst blijft in de lucht bij een stroomuitval

Als er iets is wat je niet kunt gebruiken, dan is het wel downtime op je server. Zelfs een onderbreking van een paar minuten kan enorm veel problemen veroorzaken. Sinds kort kan British Airways daar over meepraten. Wat daar gebeurde, kan bij QDC vrijwel niet gebeuren.

De Britse luchtvaartmaatschappij kwam eind mei 2017 in grote problemen doordat hun systemen offline waren. Een paar minuten downtime zorgde voor honderden geannuleerde vluchten, duizenden gestrande reizigers en dagenlange verstoringen van het dienstrooster. Al vrij snel bleek dat het kwam omdat er een stroomonderbreking was geweest. Daardoor waren deze systemen niet bereikbaar.
Om dit soort problemen te voorkomen, zijn de meeste systemen in Nederland ‘redundant’ gemaakt. Dat wil zeggen dat servers altijd met een back-up werken. Dat geldt ook voor onze Virtual Private Servers (VPS). Deze VPS-en staan in een datacentrum op meerdere fysieke servers. Mocht er een probleem met de ene server zijn, dan neemt de andere server de dienst binnen enkele minuten over. Dit voorkomt in vrijwel alle gevallen dat uw omgeving lang onbereikbaar wordt.
Ditzelfde geldt ook voor stroomonderbrekingen, zoals in het geval van British Airways. Naar nu blijkt was de onderbreking een menselijke fout; een techneut zou per ongeluk de stroom er vanaf gehaald hebben. QDC heeft iets soortgelijks in het verleden ook meegemaakt. Een techneut dacht te maken te hebben met zijn internetstekkers van een serverkast, maar dat bleek een internetstekker van onze leverancier te zijn. Doordat deze eruit werd getrokken, waren veel servers niet langer bereikbaar. Gelukkig is dit toen snel opgelost, maar vervelend is het wel.
Van alle stekkers zijn er nu minimaal twee in gebruik, van internetstekkers tot stroomkabels. Bij een soortgelijk probleem als bij British Airways, blijven de servers in principe in de lucht. De servers die QDC afneemt blijven hierdoor altijd gesynchroniseerd met andere servers.
Er kan helaas altijd iets misgaan in een datacentrum, waardoor een server of systeem in de problemen kan komen. Redundancy voorkomt grotendeels dat een site of applicatie op een van onze servers uit de lucht raakt. Zo voorkomen wij dat bedrijven tegen dezelfde problemen aanlopen als British Airways. Wij doen onze uiterste best uw dienst in de lucht te houden!