Uw dienst blijft in de lucht bij een stroomuitval
14 juni 2017
Nieuwsbrief augustus 2017
15 augustus 2017
Toon alles

Laat je niet misleiden!

Wij krijgen regelmatig telefoontjes van verontruste klanten die gevraagd zijn hun domeinregistratie te verlengen of een ‘.com’-domeinnaam vast te leggen. Anders raken zij hun (potentiele nieuwe) domeinnaam kwijt, wordt er dan gezegd. Dit is zeker niet het geval! 

Onlangs belde er een klant die zo een telefoontje gekregen had. Een partij had gezien dat de klant een bepaalde domeinnaam had geregistreerd met een .nl-extensie. Die partij was zogezegd door een ander bedrijf benaderd, omdat dat bedrijf de .com-extensie wilde hebben. Maar de partij wilde eerst onze klant de kans geven om de .com variant van de domeinnaam te kopen. Dat kon telefonisch geregeld worden.
Natuurlijk kunnen klanten een extra domeinnaam aanschaffen als zij dat willen. Maar daarvoor wordt een klant niet zomaar gebeld. Het aanvragen van een nieuwe domeinnaam is iets wat zelf geregeld zal moeten worden. Deze partijen, die ongevraagd bellen of e-mailen, vaak met misleidende informatie, vragen enorm hoge tarieven. Tevens gaat het dan ook nog eens om een contract voor vijf of tien jaar. Dit allemaal terwijl er helemaal geen ander bedrijf is dat de andere domeinnaam wilt kopen. In beginsel blijft het registreren van een domeinnaam vrij voor iedereen, ook als er een andere partij is die toevallig dezelfde domeinnaam heeft maar met een andere extensie.
Als jij zo een telefoontje krijgt, vraag dan altijd om meer informatie. Laat bijvoorbeeld die partij een bewijs sturen waarin de naam van het andere bedrijf staat dat die domeinnaam wilt registreren. Zeg ook niets toe. Als gevraagd wordt om het gesprek op te nemen, zodat het rechtsgeldig is, zeg dan nee. Daarmee kan er een duur en ongewild contract voorkomen worden.
E-mails
Wij horen ook regelmatig dat klanten een (Engelstalige) e-mailbericht ontvangen, waarin wordt geschetst dat de domeinregistratie verlengd moet worden. Als de e-mail goed doorgelezen wordt, blijkt onderaan in kleine letters te staan dat het niet om een verlenging gaat, maar bijvoorbeeld om een Domain Search Engine Optimalisation. Er wordt dan betaald om de domeinnaam “beter” gevonden te laten worden, onder de condities van deze partij. Wanneer een dergelijk e-mailbericht ontvangen wordt, kijk dan heel goed naar de afzender en lees ook heel nauwkeurig de kleine lettertjes door.
Let op
We zien dit soort praktijken steeds vaker gebeuren en helaas kunnen wij er niets aan doen, behalve uw aandacht ervoor vragen. Dit zijn namelijk misleidende telefoontjes en e-mailberichten die op oplichting lijken, of zelfs oplichting zijn. Mocht u uw domeinregistratie willen verlengen of wilt u een andere extensie voor uw domeinnaam registreren? Dan kunt u met ons contact opnemen, wij helpen u graag met uw keuze. Neem ook contact met ons op als u dit soort berichten ontvangt en u twijfels heeft. Wij staan u graag te woord om dit soort misleidende berichten te ontkrachten.