De uitgifte van domeinextensies
6 december 2016
Vertel wat je verzamelt
15 februari 2017
Toon alles

Let op schrijffouten

Door nieuwe regels voor het wijzigen of verhuizen van een domeinnaam, moeten mensen in een e-mail op een link klikken om de wijzigingen door te voeren. Dat die e-mail aankomt is dus enorm belangrijk.

Mensen die erover denken om de gegevens van hun domeinnaam te wijzigen of het domein te verhuizen, doen er goed aan om alle gegevens – zeker die van het e-mailadres – goed te controleren. Want een schrijffout kan er zo maar voor zorgen dat de verhuizing niet door gaat.
De ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), die onder meer over het toewijzen van domeinnamen gaat, heeft nieuwe regels opgesteld. Die regels houden in dat wanneer een domein van eigenaar wisselt, zowel de oude als de nieuwe eigenaar de wijziging moeten bevestigen. Dit gaat dan door middel van een e-mail, met daarin een link om dit goed te keuren (of af te keuren).
Ook als een eigenaar van een domein het e-mailadres waarmee het domein geregistreerd staat wilt wijzigen, moet hij op zowel het oude adres als het nieuwe adres de wijzing bevestigen. Daarnaast wordt het domein voor zestig dagen ‘bevroren’; in die periode kunnen geen nieuwe wijzigingen worden doorgevoerd. Het domein kan dan ook niet verhuisd worden naar een ander hostingpartij.

Schrijffout

Dit lijkt een hele simpele wijzing in de regels, maar als de e-mail met de bevestigingslink niet bij een van beide partijen aankomt, is dat een groot probleem. Want dan kunnen de wijzigingen niet worden doorgevoerd. De link in die e-mail is nodig om alles te bevestigen.
Komt de link niet aan, dan moet je op een andere manier aantonen dat jij het recht hebt om beslissingen te nemen over het domein. Soms is een identiteitsbewijs of een inschrijving bij de Kamer van Koophandel voldoende, maar de instelling die domeinnamen beheert, de registry, kan om meer bewijs vragen.
Dat kan een hoop tijd en energie gaan kosten. Zorg er dus goed voor dat het e-mailadres wat je gebruikt voor een domein, juist gespeld is en niet onbelangrijk, nog in gebruik is.

Opt-out

De andere nieuwe regel is het 60 dagen bevriezen van het domein. Dat betekent dat wanneer iemand een domein heeft overgenomen of een belangrijke wijziging heeft doorgevoerd, de eerste 60 dagen niets meer veranderd kan worden. Je kunt het domein dan ook niet verhuizen.
Die regel heeft veel stof op doen waaien. Daarom is er een opt-out regeling gekomen. Daarmee kan een eigenaar aangeven dat het domein niet bevroren mag worden. Dit moet je wel zelf expliciet aangeven, anders bevriest het domein alsnog.
Let dus heel goed op als je wijzingen gaat doorvoeren of als je het domein gaat verhuizen. Zorg dat alles goed geschreven is, zodat de e-mail aankomt. En vergeet die 60 dagen niet. Dat kan je een hoop ongemak schelen.