Hostingpakket kiezen? Koop geen flatgebouw als je maar 1 kamer hoeft te vullen
31 augustus 2016
SSL certificaten: wat, waarom, en hoe?!
27 september 2016
Toon alles

Safety first! Hoe krijg je een veilige online omgeving?

Als je een internetdienst afneemt, bijvoorbeeld hosting voor je website, hoe kun je er dan voor zorgen dat je je veilig voelt op het internet? En vooral, hoe zorg je ervoor dat de gegevens of die van de bezoekers en klanten veilig zijn? Soms lijken antwoorden voor de hand liggend, maar in de praktijk zien we toch vaak dat beveiligingsmaatregelen niet up to date zijn of kennis over de toepassing ontbreekt.

Website updaten en dan?

Veel consumenten en organisaties maken zelf websites, met programma’s als WordPress kun je gebruik maken van een template. In een paar klikken staat je website online. Wat niet iedereen zich meteen realiseert, is dat elk stukje software onderhoud nodig heeft. Standaard tools zoals een thema of een plug-in moet je regelmatig updaten wil je het veilig kunnen blijven gebruiken. Wees vooral alert wanneer er updates zijn geweest in het programma dat je gebruikt. Wij zien vaak een golf van gehackte bestanden en websites, nadat bijvoorbeeld het door u gebruikte cms systeem een update heeft ondergaan. Dit is vaak het moment waarop hackers naar websites zoeken die nog in een verouderde versie draaien. Deze websites lopen op dat moment een hoger risico om geïnfecteerd te worden met kwaadaardige code.

Wat is het risico bij een lek?

Welk risico loop je nu helemaal? Heb je nou echt zoveel waardevolle informatie op je website staan? Hackers zijn niet zozeer op zoek naar waardevolle informatie op je website, maar kunnen ook zeker flinke schade aanrichten door malafide links op je website te plaatsen. Wanneer bezoekers of klanten vreemde links op je website zien staan, is de kans klein dat deze bezoekers terugkomen. Wanneer de firewall op je computer echt te wensen overlaat loop je groot risico dat er een virus wordt geplaatst. Dit kan zover gaan dat mensen die echt kwaad in de zin hebben je apparaat over kunnen nemen. Wanneer ze daarmee toegang hebben tot genoeg (persoonlijke) gegevens kan er identiteitsfraude gepleegd worden, en kun je financieel flink gedupeerd raken. Geld afhandig maken is feitelijk altijd het doel achter internet criminaliteit.
Kortom, regelmatig updaten van je website en software, en een antivirus programma én spamfilter gebruiken. Dat zijn de basis ingrediënten voor een effectieve beveiliging van je website. Heb je vragen rondom beveiliging? Wij kunnen je altijd adviseren over tools en mogelijkheden voor het beveiligen van je internetdienst, om zo te zorgen dat jij je als gebruiker veiliger voelt op het internet.