Safety first! Hoe krijg je een veilige online omgeving?
13 september 2016
Internetstoring, stroomuitval, e-mail en hosted exchange
18 oktober 2016
Toon alles

SSL certificaten: wat, waarom, en hoe?!

Sinds 2010 schrijft de Wet bescherming persoonsgegevens voor dat, wanneer je privacy gevoelige gegevens verstuurt over het internet, dat deze gegevens beveiligd moeten zijn. Het beveiligen kan vooralsnog alleen met een SSL certificaat. Toch spreken wij vaak ondernemers en organisaties die zich hier niet (genoeg) bewust van zijn. Je bent niet alleen als eigenaar van een webshop verplicht je hieraan te houden. Ook wanneer je bijvoorbeeld als stichting via een formulier gegevens van nieuwe leden vraagt ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van die gegevens. Waarom is het belangrijk je daarvan bewust te zijn bij het internet ondernemen?

Een hoge SEO score met SSL beveiliging

Stel, je bestelt iets in een webshop. Je vult je persoonsgegevens in en ontvangt na afloop netjes een e-mail ter bevestiging in je mailbox. Als dat bericht niet beveiligd is verstuurd doordat een SSL certificaat ontbreekt, dan is het mogelijk dat hackers het bericht onderscheppen en kunnen uitlezen. Wanneer deze persoonlijke informatie wordt onderschept kan dat heel vervelende gevolgen hebben. De eigenaar van de webshop is verantwoordelijk voor het versleutelen van die gegevens, dat is bepaald in de Wet bescherming persoonsgegevens. Wat veel ondernemers ook weten niet, is dat het gebruik van SSL certificaten naast de bescherming van gegevens ook een betere vindbaarheid van je website oplevert. De meeste zoekmachines, waaronder Google, scannen op het gebruik van SSL certificaten en veilige websites eindigen hoger in de ranking van zoekopdrachten.

Niet vergeten! Haal http url’s offline

Een valkuil in het gebruik van SSL certificaten die wij nogal eens zien gebeuren is de installatie. Na installatie ontvangt men de https link erbij en deze wordt netjes overgenomen. Alleen moet daarna de http omgeving worden afgesloten of doorgestuurd worden naar de https omgeving, en dat wordt nog wel eens vergeten. Bezoekers kunnen dan alsnog op de onbeveiligde website terecht komen en dat wil je voorkomen. Met een versleutelde SSL omgeving kun je de privacy van je klanten en bezoekers op je website waarborgen.