Vertel wat je verzamelt
15 februari 2017
Stel uw vraag
10 mei 2017
Toon alles

Voorkomen is beter dan genezen

Er komt steeds meer aandacht voor online beveiliging. De overheid heeft diverse campagnes lopen om bedrijven attent te maken op de gevaren van een slechte beveiliging. Het kan de eigenaar of eindverantwoordelijke van een website zelfs een flinke boete opleveren.

Door de invoering van de meldplicht van datalekken, kan de Autoriteit Persoonsgegevens bedrijven een boete opleggen. Dit gebeurt als door slechte beveiliging van een systeem persoonsgegevens gelekt of gestolen worden. Deze boete kan in het ergste geval oplopen tot 900.000 euro. Voorkomen is dan beter dan genezen. Het is daarom goed om te zorgen voor goede beveiligingssoftware.
QDC is daar constant mee bezig. Sinds kort maken wij gebruik van een extra virusscanner, genaamd Patchman. Deze is nog uitgebreider dan de huidige virusscanner. Het grote verschil is dat de nieuw in gebruik genomen virusscanner niet alleen naar mogelijke gevaren kijkt, maar ook naar updates en patches van open-source software en tools. Voorbeelden hiervan, welke veel door onze klanten worden gebruikt, zijn WordPress, Joomla en Prestashop.

Updaten

Bij een van onze klanten werkte de website niet langer, nadat onze virusscanner de mogelijke gevaren had opgelost. De virusscanner merkte op dat deze klant met een verouderde versie van de gebruikte software werkte. De website werd hierdoor geüpdatet. Daardoor ontstond er een conflict op de website, waardoor deze website niet meer correct werkte. Uiteraard wilde de klant de website zo snel mogelijk weer in de lucht hebben. Maar het risico dat de bezoekers van deze website zouden lopen door de verouderde versie van de software, was erg groot. Na overleg met de klant, ging deze met een webdesigner aan de slag, om de software nog eens na te lopen en te updaten waar mogelijk. Gelukkig begreep de klant de gevaren voor de bezoekers van de website, waardoor de klant zelf inzag dat er iets vanuit henzelf moest gebeuren.

Verouderde versie

Veel bedrijven en particulieren werken nog met (te) oude versies van software. Uit onze scans bleek dat dit voor 75% van onze klanten geldt. Dat wil niet zeggen dat deze klanten gelijk gevaar liepen, maar de oudere versies zijn wel kwetsbaarder. Hierdoor lopen deze klanten een groter risico dat er iets misgaat. Dat kan dan ook voor andere websites hinderlijk zijn en zelfs voor ons problemen veroorzaken. Want als één website op een server in gevaar is, dan kunnen alle overige websites hier hinder van ondervinden. Een mogelijkheid is dan, dat wij zo een website (tijdelijk) offline zetten, om samen met de getroffen klant een oplossing te bedenken.
Zonder de nieuwe virusscanner waren we niet zo snel achter dit potentiële probleem gekomen. Dat is dan ook een van de belangrijkste redenen geweest, dat wij deze virusscanner nu gebruiken en als extra service aanbieden. Want online beveiliging is ook voor ons van groot belang.